Blogs


Met onze blogs delen we wekelijks onze kennis en ervaring die we de afgelopen jaren hebben opgedaan met tal van uiteenlopende videoproducties. Dus ben je een startende videograaf en kun je wel wat tips gebruiken over hoe en waar te beginnen? Of wil je meer weten over welke videoapparatuur wij gebruiken? Of ben je misschien benieuwd hoe wij aan nieuwe opdrachten komen? Hou dan vanaf nu onze blogs in de gaten en dan gaan wij je zo goed mogelijk op weg helpen.

 

- Videocamera's
- Drones
- Geheugenkaarten


2023-12-28

De voordelen van voldoende SD kaarten

In deze blog vertel ik je graag meer over de voor- en nadelen van voldoende SD kaarten tijdens jouw filmklussen. Als filmmaker is het kiezen van de juiste apparatuur van essentieel belang, en dit geldt zeker voor de selectie van SD kaarten. SD is de afkorting van ‘Secure Digital’. Het is een type geheugenkaart voor bijvoorbeeld een digitale camera, smartphone of e-reader. Er zijn verschillende formaten: het normale formaat wordt SD genoemd, de kleinere mini-SD en de kleinste micro-SD. Te weinig SD kaarten kunnen de efficiëntie en creatieve mogelijkheden beperken, terwijl voldoende kaarten de betrouwbaarheid en flexibiliteit van je filmproject vergroten. Het is raadzaam om voldoende 64GB SD kaarten bij de hand te hebben om de voordelen te maximaliseren en de nadelen te minimaliseren.

Voordelen van voldoende SD Kaarten:

1. Ruime opslag voor ongestoord opnemen:
Met meerdere SD kaarten en dus voldoende opslagruimte kun je langdurig opnemen zonder je zorgen te maken over tekorten aan geheugen.

2. Flexibiliteit en creatieve vrijheid:
De overvloedige opslag stelt je in staat om te experimenteren met verschillende shots en scènes, wat je creatieve vrijheid vergroot.

3. Betrouwbaarheid en veiligheid:
Het gebruik van meerdere SD kaarten bieden niet alleen voldoende opslag, maar ook ingebouwde veiligheid in geval van een defecte kaart.

4. Efficiënt gegevensbeheer en organisatie:
De ruime capaciteit maakt het gemakkelijker om je opnames georganiseerd te houden, wat de workflow verbetert.

Nadelen van te weinig SD Kaarten:

1. Onderbroken opnamen en creatieve beperkingen:
Te weinig kaarten kunnen leiden tot onderbrekingen tijdens opnamesessies, wat de flow van je project kan verstoren.

2. Beperkte opslagruimte en minder flexibiliteit:
Een beperkt aantal SD kaarten kan leiden tot minder opslagruimte, wat je creatieve vrijheid beperkt en je dwingt keuzes te maken over welke scènes op te nemen.

3. Tijdrovend gegevensbeheer:
Het beheren van een beperkt aantal kaarten kan tijdrovend zijn, met extra inspanningen voor organisatie en selectie van opnames.

4. Risico op gegevensverlies:
Als er slechts een paar kaarten beschikbaar zijn en er gegevens verloren gaan door een defect, kan dit onherstelbaar zijn voor je project.
Het gelijktijdig gebruik van twee SD-kaarten om te filmen, ook wel bekend als dual card recording, biedt verschillende voordelen voor jou als filmmaker, vooral op het gebied van gegevensbeveiliging en flexibiliteit. Hier zijn enkele redenen waarom het gebruik van twee SD-kaarten gelijktijdig tijdens filmklussen gunstig kan zijn:

- Redundante Back-up:
Het gelijktijdig opnemen op twee kaarten zorgt voor een directe back-up van je opnames. Als er iets misgaat met één kaart, heb je nog steeds een volledige set van je beelden op de andere kaart. Dit minimaliseert het risico op gegevensverlies als gevolg van een kaartdefect.

- Uitgebreide opslagcapaciteit:
Je kunt langere opnamesessies vastleggen zonder je zorgen te maken over het overschrijden van de capaciteit van één kaart. Dit is vooral handig bij het opnemen van uitgebreide scènes of documentaires waarbij lange continu-opnames vereist zijn.

- Flexibiliteit in gegevensbeheer:
Het gebruik van twee kaarten biedt flexibiliteit bij het organiseren van je opnames. Je kunt ervoor kiezen om specifieke scènes of shots op de ene kaart en andere op de tweede kaart op te nemen, waardoor het gegevensbeheer tijdens het bewerkingsproces wordt vergemakkelijkt.

- Meerdere resoluties of formaten:
Je kunt ervoor kiezen om op verschillende kaarten in verschillende resoluties of bestandsformaten op te nemen. Dit kan handig zijn als je zowel hoge-resolutie beelden als lagere-resolutie proxy-bestanden wilt vastleggen voor een soepelere workflow.

- Continu opnemen bij kaartwissel:
Als de opnamesessie lang duurt en je één kaart moet wisselen, kun je blijven opnemen op de andere kaart terwijl de eerste wordt vervangen. Dit minimaliseert de downtime tijdens het filmen, waardoor je essentiële momenten niet mist.
Het is belangrijk om te controleren of je camera ondersteuning biedt voor dual card recording, omdat niet alle modellen deze functie hebben. Als je camera deze mogelijkheid biedt, kan het gebruik van twee SD-kaarten tegelijkertijd een waardevolle aanvulling zijn op je filmuitrusting, waardoor je met meer gemoedsrust en flexibiliteit

Met deze informatie hoop ik dat je een goede afweging kunt maken met betrekking tot de inzet van SD kaarten en dat je zodoende altijd beschikt over voldoende geheugen. Als je direct een aantal SD kaarten wilt aanschaffen raad ik je aan om eens bij Cameranu op de website te kijken: Overzicht SD kaarten

Groetjes,

Stefan

Stefan - 13:40:54 @ algemeen | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.



 
 
 
E-mailen
Bellen
Instagram
LinkedIn